Tillbaka

Matgubben - en unik framgångssaga

En av våra mer nordligt belägna kunder och användare återfinns i Östersund i Jämtland. Det är där Matgubben bedriver sin prisbelönta verksamhet som de hittills varit helt ensamma om i Sverige. Östersunds kommun insåg som en av de första kommunerna i landet fördelarna med LOV - Lagen om valfrihetssystem. Tack vare att LOV klubbades igenom i kommunen 2009 så kunde Jan Hägglöf starta sitt företag Matgubben. Den taxiverksamhet som han tidigare drivit ändrade inriktning till att istället börja köra ut matlådor till brukare runt om i kommunen. En typisk brukare är en person som blivit beviljad matdistribution av kommunen.

Två gånger i veckan sker leveranserna vilket kräver sin beskärda del av logistik. Matgubben har redan från starten använt Digrad Business för att utöver leveranserna även hålla koll på och administrera brukare, produkter, matsedlar och fakturor.

Från systemet kan vi ta fram och skriva ut menyer som följer med ut då vi levererar matlådorna. På menyerna kan nästa leverans bokas. Vi har även möjlighet att via en handdatorlösning ta emot och registrera brukarens nästa beställning som då går direkt in i Digrad Business. Vi tar även emot beställningar via vår hemsida där man som brukare eller anhörig loggar in, ser aktuell meny och därifrån kan lägga sin order. Precis som med handdatorn så kommer en order från webben direkt in i systemet och kan omedelbart börja behandlas.

Cirka 40 000 order med sammanlagt närmare 130 000 matportioner expedierades av Matgubben under år 2014 och att tjänsten är uppskattad råder inget tvivel om.

Vårt koncept är att leverera fräsch, näringsrik och bra mat med variation. Vi belönades år 2013 med ett kvalitetspris för hur vi bedriver vår verksamhet vilket vi ser som ett kvitto för att vi arbetar på rätt sätt. Digrad och deras affärssystem är en del av den framgång som Matgubben haft under åren, avslutar Jan.